TAX GOVERNANCE CODE

Duurzaam Fiscaal Bestuur voor Ondernemingen

PREAMBULE

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een bedrijfsstrategie waarbij ondernemingen bewust rekening houden met de impact van hun activiteiten op mens, milieu en maatschappij. Deze bedrijfsstrategie stimuleert ondernemingen om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de samenleving, en omvat zaken zoals ethisch ondernemen, respect voor mensenrechten, ecologische verantwoordelijkheid, eerlijke arbeidsomstandigheden, en het bevorderen van transparantie en verantwoord bestuur.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen draagt ook een fiscale verantwoordelijkheid met zich mee. Fiscaliteit is voor ondernemingen meer dan alleen een financiële verplichting, het  is ook een investering in de samenleving. Door een faire fiscale bijdrage te leveren, dragen ook ondernemingen bij aan de financiering van publieke middelen en publieke diensten zoals infrastructuur, onderwijs, veiligheid en gezondheidszorg. Dit creëert een stabiele en welvarende omgeving waarin ook ondernemingen kunnen floreren. Fiscale duurzaamheid moet dan ook als een kernonderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen worden beschouwd.

Met de Tax Governance Code worden ondernemingen aangemoedigd om een duurzaam fiscaal beleid te voeren, gebaseerd op fiscale transparantie en verantwoord fiscaal bestuur. Door de principes van deze Tax Governance Code te respecteren, dragen ondernemingen bij aan een rechtvaardig belastingklimaat en aan eerlijke economische concurrentie. Dit ondersteunt de sociale en economische cohesie binnen de samenleving en versterkt de rol van ondernemingen als maatschappelijk verantwoordelijke actoren.

De Tax Governance Code richt zich tot alle niet-beursgenoteerde ondernemingen naar Belgisch recht, en omvat aanbevelingen voor een deugdelijk fiscaal bestuur binnen de onderneming. De Tax Governance Code is gebaseerd op vrijwilligheid, maar door het onderschrijven van de aanbevelingen van de Tax Governance Code bevestigen ondernemingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en hun bereidheid tot het leveren van een faire fiscale bijdrage. Dit versterkt niet alleen de reputatie van de onderneming ten aanzien  van consumenten en investeerders, maar zorgt ook voor een constructieve relatie tussen de onderneming en de fiscale overheden, gebaseerd op vertrouwen.

De Tax Governance Code moet dan ook de basis vormen voor een nieuw samenwerkingsmodel tussen ondernemingen en de fiscale overheden waarbij compliance en transparantie het alternatief vormen voor het klassiek fiscaal conflictmodel.

Prof. Dr. Michel Maus (VUB)

Brussel, 10 september 2024

LEIDRAAD VOOR EEN DUURZAAM FISCAAL BESTUUR VOOR ONDERNEMINGEN

A. Fiscale strategie en fiscaal beleid van de onderneming

1. De fiscale strategie en het fiscaal beleid van de onderneming zijn gebaseerd op principes van verantwoord fiscaal bestuur. Deze principes zijn goedgekeurd door de aandeelhouders, worden onderschreven door het bestuur en sluiten aan bij de globale visie, commerciële strategie en waarden van de onderneming en de verwachtingen van de fiscale stakeholders.

De principes van verantwoord fiscaal bestuur omvatten:

  1. De correcte naleving van fiscale regelgeving in de landen waar de onderneming actief is;
  2. Een transparante fiscale rapportage en communicatie over het fiscaal beleid van de onderneming;
  3. Het uitsluiten van agressieve fiscale planningsstructuren en fiscale simulatie;
  4. Het installeren van doeltreffende interne controles om fiscale risico’s binnen de onderneming te detecteren en het proactief aanpakken van deze risico’s.

2. De onderneming laat zich bijstaan door erkende fiscale professionals bij het uitwerken van haar fiscale structuren.

3. De fiscale structuren van de onderneming beantwoorden aan rechtmatige behoeften van financiële of economische aard en hebben betrekking op reële economische activiteiten.

4. De onderneming maakt in haar fiscale structuren geen gebruik van Staten die volgens internationale organisaties zoals de OESO en de EU, als  fiscale paradijzen worden beschouwd, behoudens indien dit economisch strikt noodzakelijk is.

5. De onderneming doet inspanningen om haar medewerkers op te leiden in fiscale wet- en regelgeving, met het oog op de interne bewustwording van de fiscale verplichtingen en risico’s van de onderneming.

B. Fiscale compliance en rapportering

  1. De onderneming respecteert de fiscale regelgeving van de landen waar zij actief is, zowel naar de tekst als naar de doelstelling van de fiscale regelgeving.
  2. De onderneming voldoet aan alle fiscale aangifte- en rapporteringsverplichtingen in de landen waar zij actief is.
  3. De onderneming laat zich niet in met kunstmatige fiscale constructies, en sluit tevens geen transacties of overeenkomsten af met het enkel doel om belastingvoordelen te verkrijgen die ingaan tegen de doelstelling van de fiscale regelgeving.
  4. De belangrijke fiscale beslissingen van de onderneming worden op voorhand afgetoetst bij de fiscale overheid in een formele rulingprocedure.
  5. De onderneming beschikt over een “tax control framework”, waarbij via interne of externe audits aan fiscale risicobeheersing wordt gedaan, door de fiscale structuren periodiek te evalueren, fiscale risico’s op te sporen en deze te neutraliseren.

C. Fiscale transparantie

  1. De onderneming rapporteert jaarlijks aan de aandeelhouders en investeerders over de evolutie van haar fiscaal beleid.
  2. De onderneming maakt minstens volgende informatie publiek:
    • De globale fiscale strategie en beleidslijnen van de onderneming.
    • Het overzicht van de entiteiten van de onderneming
    • Informatie over de winstbelasting van de onderneming op landenniveau
    • De belangrijkste fiscale steunmaatregelen waarvan de onderneming geniet.
  3. De onderneming is transparant over haar fiscale lobbyactiviteiten, meer bepaald over haar standpunten over bepaalde belastingkwesties en het belang hiervan voor de onderneming en over de wijze waarop de onderneming de fiscale en politieke overheden probeert te overtuigen tot het wijzigen van de fiscale regelgeving.

D. Anti-fraudemaatregelen

  1. De onderneming neemt preventieve maatregelen om fiscale fraude binnen de onderneming te voorkomen.
  2. De onderneming beschikt over een intern controleproces waarbij nieuwe handelspartners, bij het aangaan van een commerciële relaties met de onderneming, worden gescreend op het vlak van identiteit, reputatie en compliance.
  3. De onderneming is waakzaam voor ongebruikelijke transacties en maakt haar medewerkers bewust van de risico’s en de signalen van fiscale fraude.
  4. De onderneming voert op periodieke basis audits ( zie B5 ) uit om de financiële transacties, de boekhoudkundige processen en de fiscale rapportage van de onderneming op fiscale fraude te controleren.

E. De relatie met de fiscale overheid

  1. De onderneming en haar medewerkers streven naar samenwerking met fiscale overheden gebaseerd op wederzijds respect, transparantie en vertrouwen.
  2. De onderneming verbindt zich ertoe om mee te werken aan rechtmatige fiscale controles en om alle noodzakelijke en gevraagde informatie binnen een redelijke termijn aan de fiscale overheden mee te delen.
  3. Bij inhoudelijke discussies met de fiscale overheden geeft de onderneming de voorkeur aan alternatieve vormen van geschillenbeslechting, en in het bijzonder aan fiscale bemiddeling.